Januarja 2014 sva Alenka in Vesna združili moči ter ustanovili Društvo Verjamem vate. Kot mami otrok s posebnimi potrebami je bilo najino vodilo predvsem spoznanje, da je lahko tudi družina z otrokom s posebnimi potrebami lahko srečna. Popolno sprejemanje situacije in najinih otrok nama je razširilo zavedanje, da je drugačnost nekaj edinstvenega; je modrost, ki jo premore le tisti, ki se ji popolnoma preda.

Sprva sva organizirali mesečne delavnice za starše otrok s posebnimi potrebami, jim kmalu nato dodali še delavnice za otroke s posebnimi potrebami, sčasoma pa prišli na idejo prodaje rabljenih oblačil in igrač po sejmih. Na sejmih so naju vedno spremljali najini mladi varovanci, ki so se izkazali za super prodajalce in ob tem resnično uživali. Prodaja po sejmih je dobro stekla in dovolili sva si razmišljati o svoji lastni trgovini, v kateri bi vključevali mlade z razvojno motnjo v aktivno življenje ter jim na ta način dali možnost uresničitve njihovih želja po delu. Zavihali sva rokave, organizirali odlično ekipo ljudi, ki so bili pripravljeni brezpogojno pomagati, spraznili svoje omare in pridobili tudi rabljena oblačila in igrače iz kroga svojih zvestih podpornikov ter v maju 2015 registrirali prvo socialno podjetje v Domžalah in odprli trgovino z rabljenimi oblačili in igračami. Trgovino sva poimenovali Naša trgovin’ca.

Zavedali sva se predsodkov glede drugačnosti in rabljenih oblačil, vendar pa je najino iskreno in srčno delo kmalu privabilo v trgovino vse več ljudi, ki so zapuščali trgovino s občutkom sprejetosti in pripadnosti. Mladi pomagači pa so s svojo neizmerno spontanostjo in toplino odtajali še tako negotovo srce.

Navdušenje in zvestoba mladih, ki so pomagali v trgovini, sta kot svetla luč kazali pot pri premostitvi vseh ovir, ki so se pojavile pri najinem poslanstvu.

In ker se pozitivne energije vedno srečajo, sva bili izbrani na občinskem razpisu za sofinanciranje projekta razvoja dnevnega centra v Domžalah.

Ponovno sva zavihali rokave, angažirali neverjetne ljudi, ki so nama pomagali pri urejanju prostorov ter opreme ter 4. septembra 2017 izrekli dobrodošlico 5 mladim s posebnimi potrebami.

Sedaj, po nekaj mesecih delovanja, mladi pravijo, da so srečni. Tkejo nove socialne vezi, predvsem pa radi dnevno pomagajo v Naši trgovin’ci ter ustvarjajo svoj lastni program.

V dnevnem centru se trudimo, da mladi ohranjajo obstoječa znanja, z delom v trgovini pa spoznavajo tudi nova, še neznana in težko razumljiva področja tudi v praktičnem pogledu.


Nekaj utrinkov iz preteklih aktivnosti

Otvoritev Naše Trgovin’ce v Domžalah, maj 2015

Bralne tačke v Knjižnici Domžale, maj 2015

Slikarska šola v Studiu Domžale, maj 2014

Florjanov sejem v Trzinu, maj 2014

Barvamo pirhe, april 2014

Terapija s kužki, marec 2014

Delavnica Življenje je lepo, november 2013